mercredi 26 février 2014 15:31

“Wet beantwoordt niet aan realiteit en technologische mogelijkheden”
De aankomende wetgeving die het commerciële gebruik van onbemande vliegtuigjes, beter bekend als 'drones', moet regelen, blijft veel te beperkt om aan de economische verzuchtingen van de sector en veiligheidsnoden te voldoen. Dat heeft voorzitter Michael Maes van de Belgische belangenvereniging voor onbemande vliegtuigjes BeUAS gezegd aan Belga. De twijfel over de wetgeving stak de kop op toen vastgoedsite Billionhomes onlangs aankondigde om drones in te zetten om huizen te fotograferen. Het gebruik van drones wordt momenteel in de vastgoedsector in Amerika al sterk toegepast en is sinds enkele maanden ook in België een hype.
BeUAS werd in 2012 opgericht mede op vraag van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH), opdat de jonge 'drone'-sector met één stem zou kunnen spreken, bijvoorbeeld wat betreft broodnodige wetgeving over commerciële toepassingen met onbemande toestellen. Het koninklijk besluit dat nu voorligt, heeft echter als enige verdienste dat het er is, zo zegt Maes. "Het is een eerste kleine stap, maar tevreden zijn we hier als sector helemaal niet mee."
Wetgeving
Centraal staan de bezorgdheid om de economische leefbaarheid en het veiligheidsaspect, "beide zijn primordiaal om te kunnen groeien en overleven in deze concurrentiële sector die in Europa en daarbuiten een enorme vlucht neemt". De wetgeving die nu voorligt, beantwoordt echter onvoldoende aan die verzuchtingen en staat mijlenver van de economische realiteit en technologische mogelijkheden, aldus Maes. "Alsof je een wet zou maken over paard en kar, terwijl men al volop auto's aan het bouwen is. Bovendien zal deze wetgeving de wildgroei die er aan de gang is niet stoppen."
Vastgoedsector
Het gebruik van drones wordt momenteel in Amerika al sterk toegepast en is sinds enkele maanden ook in België een hype. In principe kan iedereen zo’n drone, of onbemand vliegtuig aanschaffen en er vervolgens een camera op monteren. Uit gesprekken met huizenkopers en makelaars in Amerika blijkt dat dit alvast een toegevoegde waarde kan creëren, maar een eenduidige wetgeving is er niet. De vraag rijst dus meer dan ooit hoe het nu precies zit met de privacywetgeving hieromtrent. Drones worden bijvoorbeeld ook gebruikt in de immobiliënsector, voor documentaires of bij het controleren van de zonnepanelen op uw dak.
Maes hoopt dat er alsnog verbeteringen aangebracht kunnen worden aan het KB. Tegelijk kijkt hij ook richting Europa. De EU is immers bezig met een roadmap die in 2017-18 tot een Europese regelgeving voor drones moet leiden.
(bron: Belga)