Baksteen ligt steeds zwaarder op de maag, maar Belg leent nog steeds gezond

vendredi 05 avril 2013 09:05
Baksteen ligt steeds zwaarder op de maag, maar Belg leent nog steeds gezond

“Eigen inbreng bij woonkrediet verhoogt” 

Hoe evolueert het woonkrediet van de Belg in tijden van crisis? Dat is de analyse die Immotheker maakte op basis van een representatieve steekproef van 5000 klanten. De onafhankelijke dienstverlener die in 1995 werd opgericht vergeleek tijdens deze studie alvast de grote trendverschuivingen van 2012 tegenover die van een jaartje eerder en maakte daarenboven vijf trends op die vooral in 2012 van toepassing waren.

Uit het Immotheker-trendonderzoek blijkt vooral dat de Belg, in vergelijking met 2011, meer voor zijn woonkrediet betaalt. Het leenbedrag voor een woning lag in 2012 gemiddeld 11.000 euro hoger en ook de maandelijks aflossing verhoogde met 6%. Met een gemiddelde leeftijd van 35,5 jaar wachtte de Belg in 2012 daarenboven ook nog een jaar langer om de investering aan te gaan. Hoewel de moeilijke economische context zich laat voelen, is er echter ook goed nieuws. Het afgelopen jaar daalde de gemiddelde leenduur van 25 naar 24 jaar. En de Belg leent nog steeds gezond, want ondanks de toenemende woningprijzen en het gestegen leenbedrag, leent de Belg verhoudingsgewijs minder van de totale projectkost. Dat komt omdat hij zijn eigen inbreng met 11% verhoogt, waardoor die nu ruim een derde van de investering bedraagt.

Trendverschuivingen

Immotheker constateert uit zijn studie vooral vijf opmerkelijke trendverschuivingen met betrekking tot de evolutie van het woonkrediet en zet deze alvast even op een rijtje:

Trend 1: Ondanks dalende rente, betaalt Belg maandelijks meer af
“Ons onderzoek geeft aan dat de Belg, vergeleken met vorig jaar, dieper in de portefeuille taste bij het afsluiten van zijn woonkrediet. Gemiddeld leende hij 185.000 euro tegenover 174.000 euro een jaar eerder, een stijging met bijna 6%,” klinkt het bij Immotheker. Deze verhoogde investering resulteerde in een verhoogde gemiddelde maandelijkse afbetaling van 986 euro, tegenover 926 euro in 2011.

Trend 2: Belg verkiest kortere leenduur
De Belg wil zijn lening zo snel mogelijk achter de rug hebben. Dat blijkt uit de trend naar een kortere leenduur. Die gemiddelde leenduur daalde in 2012 met 1 jaar (van bijna 25 naar 24 jaar) tegenover 2011. De banken speelden deze evolutie zeker ook in de hand door hun leningen op hele lange looptijden minder aantrekkelijk te maken.

Trend 3: Belg verhoogt eigen inbreng met 10.000 euro
De Belg koos er in 2012 voor om meer eigen middelen in zijn woonproject te steken. Waar hij vorig jaar 84.000 euro van zijn eigen middelen in zijn woondroom investeerde, steeg dit gemiddelde in 2012 naar 94.000 euro. Procentueel gezien betekent dit dat de Belg ruim 11% meer eigen middelen investeert in de totale projectkost van zijn woning.

Trend 4: Gemiddelde leeftijd voor aankoop woning blijft stijgen, vooral bij singles
De Belg koopt steeds later. Deze stijging zet zich al meerdere jaren door. Daar waar de gemiddelde leeftijd voor de aankoop van een woning in 2007 (net voor de crisis) 31 jaar bedroeg, is die de afgelopen jaren fors gestegen. De gemiddelde leeftijd bedroeg vorig jaar reeds 34,5 jaar, een stijging die zich in 2012 opnieuw doorzette tot 35,5 jaar. Bij singles is de leeftijdsverschuiving voor aankoop van een eerste woning nog hoger. Daar is de gemiddelde leeftijd nu al opgelopen tot bijna 45 jaar.

Trend 5: Crisis leert Belg meer dan ooit gezond te lenen 
Ondanks de toenemende woningprijzen en het gestegen leenbedrag, leende de Belg in 2012 minder in verhouding tot de totale projectkost. Waar de Belg vorig jaar nog 67% van de totale projectkost ontleende, daalde dit aandeel in 2012 tot 66%. Men zou dus kunnen stellen dat de crisis de Belg nog voorzichtiger maakt, dat de betaalbaarheid alleen maar kan door steeds meer vooraf te sparen en daarenboven wordt de Belg steeds ouder om er aan te beginnen.

(bron: Belga)

Les dernières nouvelles sur les biens immobilier dans votre mailbox?

Je prends note des conditions d'utilisations

Lisez plus de nouvelles sur ...