jeudi 29 novembre 2012 10:54

“Geef CO geen kans”
De Bouwunie, de unie voor de KMO bedrijven en zelfstandige ondernemers uit de bouwsector, roepen op om uw verwarmingsinstallatie regelmatig te laten nazien door een vakman om zo het risico op een CO-vergiftiging tegen te gaan. In een nieuwe folder geeft de Bouwunie een viertal tips om deze veelvoorkomende vergiftiging te voorkomen. Dat blijkt uit een persbericht dat ze woensdag de ether instuurden.
Uit het recentste rapport van het Antigifcentrum blijkt dat er vorig jaar in België om en bij de 1.003 mensen slachtoffer werden van een CO-intoxicatie. Bij 32 van hen had dat alles een fatale afloop. Om dat cijfer te doen dalen, start de Bouwunie een nieuwe campagne. “Elke herfst en winter belanden mensen met een CO-vergiftiging in het ziekenhuis, spijtig genoeg soms ook met fatale afloop. In deze periode van het jaar, zeker bij mistig en windstil weer, is er een verhoogd risico op CO-vergiftiging en dat willen we voorkomen,” klinkt het bij de Bouwunie. "CO-vergiftiging kan je verhinderen door een correct geplaatste verwarmingsinstallatie die je regelmatig laat nazien en onderhouden door een vakman", aldus gedelegeerd bestuurder Hilde Masschelein. De brochure bevat tips om CO-vergiftiging te voorkomen en te bestrijden, en geeft een overzicht van de voordelen voor de klant die investeert in een energiezuinige en veilige installatie.
In Vlaanderen geldt er een verplicht periodiek onderhoud voor bepaalde stookinstallaties, maar daar vallen de meeste individuele stooktoestellen niet onder. Nochtans geven deze toestellen nog het meest aanleiding tot CO-vergiftigingen, aldus de Bouwunie, die pleit voor een uitbreiding van het verplichte onderhoud naar alle verwarmingstoestellen.
De Bouwunie benadrukt in de folder dat elk gas- en verwarmingstoestel correct geplaatst en regelmatig onderhouden moet worden. Dat verkleint niet enkel het risico op CO-vergiftiging, maar vermindert ook het verbruik en de vervuiling. Er zijn trouwens ook premies voor wie werken laat uitvoeren om de risico's op CO-intoxicatie aan te pakken, zo geeft Bouwunie nog mee.
Tips volgens Bouwunie
Volgens de Bouwunie zijn onderstaande tips heel gemakkelijk en kunnen ze een CO-vergiftiging helpen vermijden:
1. Zorg voor een perfect werkend toestel en een goed trekkende schouw
2. Zorg voor voldoende verluchting in de kamer
3. Laat een nieuw verwarmingstoestel plaatsen en afstellen door een echte vakman
4. Laat alle verwarmingstoestellen en de schoorsteen regelmatig onderhouden door een vakman
(bron: Belga, Bouwunie)