mercredi 16 janvier 2013 11:57

“Wonen zelf werd echter wel goedkoper”
De prijs van Belgische woningen is vorig jaar met 2 procent gestegen in vergelijking met 2011, tot zo'n 232.000 euro. Dat meldt vastgoedmakelaar ERA dinsdag op een persconferentie. Het kopen van een woning werd volgens het bedrijf wel goedkoper.
Vastgoedmakelaar ERA Belgium publiceert sinds 2005 jaarlijks een vastgoedbarometer op basis van verkoopsgegevens uit hun 117 kantoren over heel België. Uit de barometer blijkt dat de gemiddelde prijs voor een woning in België steeg van 228.000 tot 232.000 euro (+2%). Een mediaan, of zogenaamd referentiehuis met drie slaapkamers, werd echter 4 procent duurder (van 220.000 tot 227.500 euro). Van een referentieappartement, met 2 slaapkamers, bleef de verkoopprijs vrijwel stabiel op 175.000 euro.
Lagere hypotheekrente
Door de lage rente kopen mensen die een woning kunnen veroorloven gemiddeld duurdere woningen, luidt de verklaring. "Woningen werden gemiddeld duurder, maar het kopen ervan niet," stelt CEO Cook. "De financieringslast voor een woningaankoop is gedaald door een lagere hypotheekrente en een stijging van de salarisindex." Het populaire idee dat wonen onbetaalbaar is geworden, klopt volgens de CEO dus niet,"al klopt het wel dat banken nu om een grotere eigen inbreng vragen, en ook de zeer fors gestegen energieprijzen dragen bij tot het gevoel dat wonen duurder werd," aldus Cook.
Uit hun cijfers blijkt eveneens dat het aantal woningen die te koop werden gezet in 2012 toenam, maar dat het aantal daadwerkelijke verkopen daalde. De ERA-makelaars kregen met 6.500 opdrachten circa 2,5 procent meer woningen in de verkoop, maar konden door verslechterde financieringsomstandigheden 6 procent minder woningen verkopen (5.063 verkopen) in vergelijking met 2011. "Steeds vaker moeten we een woning 2 of 3 keer te koop aanbieden, alvorens een koper de financiering kan beëindigen. Dat doordat de banken strenger zijn geworden," stelt Cook.
Correcte verkoopprijs
Dat heeft alvast niet te maken met een te hoge vraagprijs zoals velen denken. Die werden namelijk door de verkopers in 2012 licht aangepast. Het verschil tussen de eerste vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs daalde 1,5 procentpunt, tegenover 10 procent in 2011, wat erop zou wijzen dat klanten het makelaarsadvies beter opvolgen. Daarbij valt op dat huizen met de zogenaamde correctere prijzen sneller verkocht raken. "Het prijsverschil van woningen die in minder dan 30 dagen verkocht werden, bedroeg slechts 3 procent, en dat loopt geleidelijk op naar 10 procent voor woningen die tussen de 3 en 4 maanden te koop stonden en tot 13% en meer voor woningen die pas na 6 maanden verkocht werden." klinkt het. Gemiddeld raakt een referentiehuis op 87 dagen verkocht, een appartement op 113 dagen. In Brussel staan woningen het langst te koop.
Op Europees niveau presteert België volgens ERA niet slecht. "Met uitzondering van Duitsland daalden in zowat alle landen de woningprijzen en het aantal transacties," stelt de CEO. "Ook hier is het verstrengde financieringsbeleid van tel."
Voor 2013 verwacht Cook geen verdere prijsstijging van huizen tot 250.000 euro. Bij woningen tot 1 miljoen verwacht de makelaar een prijsdaling van 5 tot 10 procent. Boven het miljoen kan dat oplopen tot 20 procent. Volgens ERA is er geen sprake van een vastgoedbubbel die uiteenspat.
(bron: Belga)