Ondertekende verkoopsovereenkomst niet noodzakelijk om bindend te zijn

jeudi 31 janvier 2013 16:04
Ondertekende verkoopsovereenkomst niet noodzakelijk om bindend te zijn

"Zelfs sms kan bewijs van verkoopsovereenkomst zijn" 

Door de diverse moderne technologieën zoals sms, e-mail en sociale netwerksites laait de discussie steeds meer op wanneer een vastgoedverkoop nu precies rond is. Advocaat bij het internationale advocatenkantoor Cutsem Wittamer Marnef & Partners, Tibault le Hardÿ doet in ieder geval een poging om een sluitend antwoord te geven. Dat blijkt uit een bericht dat dinsdag op Knack.be verscheen.

De advocaat van het internationale advocatenkantoor, met afdelingen in meer dan 60 landen, is hierbij van oordeel dat niet alleen een ondertekende verkoopsovereenkomst bindend is bij een verkoopsovereenkomst. Ook via sms, e-mail of sociale netwerksites kan bijvoorbeeld aan de voorwaarden voldaan worden om een rechtsgeldige overeenkomst te hebben om een woning te kopen. "Er moeten hierbij slechts twee voorwaarden vervuld zijn opdat een verkoop rond zou zijn: de partijen moeten het eens zijn over wat er wordt verkocht en over de prijs. Zodra de koper en de verkoper daarover een akkoord hebben bereikt, is de koop gesloten. Zelfs een mondelinge afspraak is voor allebei bindend," aldus Tibault le Hardÿ.

Bewijsstuk

De bewijsvoering bij de verschillende overeenkomsten is echter wel wat anders. Wanneer de koper of verkoper om gelijk welke reden achteraf terugkrabbelt, heeft de afhaker er alle belang bij om te bewijzen dat er nooit een verkoop heeft plaatsgevonden. "De ander moet hierbij dan het tegendeel aantonen en een schriftelijk document is hierbij het meest voor de hand liggende bewijs." Advocaat le Hardÿ maakt hierbij wel duidelijk dat hier niet per se een ondertekende verkoopsovereenkomst nodig is. Ook faxen, e-mails of sms'en kunnen hierbij volstaan.

Onlangs oordeelde een rechtbank dat zelfs een sms kan dienen als het bewijs van een verkoopovereenkomst. Ook contacten via het internet zoals vastgoedsites en sociale netwerksites zoals Facebook, kunnen hierbij ingeroepen worden als bewijs. "Wie denkt dat alleen een ondertekende verkoopovereenkomst bindend is, zou weleens sneller een deal kunnen sluiten dan hij eigenlijk van plan was," besluit de advocaat.

(bron: bizz.knack.be)

Les dernières nouvelles sur les biens immobilier dans votre mailbox?

Je prends note des conditions d'utilisations

Lisez plus de nouvelles sur ...