mardi 27 novembre 2012 14:40

Sinds januari 2012 moeten in Vlaanderen quasi alle immo-advertenties vergezeld zijn met de energiescore van een woning en het adres of de unieke code van het Energieprestatiecertificaat (EPC). Nadat het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars de voorbije maanden de websites van zo'n 5000 Vlaamse vastgoedmakelaars preventief screende, is gebleken dat maar liefst 9 op de 10 gecontroleerde advertenties conform de wetgeving zijn. Dat concludeert het Vlaams Energieagentschap (VEA) na een officiële en grootse EPC-controle die werd uitgevoerd in opdracht van Vlaams minister van Wonen Feya Van den Bossche.
Advertentieplicht
Deze controle van het BIV is niet de eerste in zijn soort. Meteen bij de introductie van de nieuwe EPC-regelgeving werden de zoekertjes van een beperkt aantal vastgoedmakelaars al gecontroleerd, maar dat resulteerde in slechte cijfers voor de sector. "Het BIV zette vervolgens in op het preventief screenen van honderden vastgoedwebsites. Met positieve resultaten tot gevolg, zo blijkt nu overduidelijk uit een eerste evaluatie van de EPC-controle door VEA. Van de 1.951 uitgevoerde controles voldeed 90 procent aan de advertentieverplichting. In amper 213 advertenties werd de energiescore niet of foutief vermeld," klinkt het bij het BIV.
Preventieve controle
De procedure waarbij vastgoedmakelaars vooraf worden gewaarschuwd, gaat bij het BIV door het leven onder de naam knipperlichtprocedure en mist duidelijk haar effect niet. Via deze preventieve controle wordt ook de professionaliteit van de sector bevestigd. "De consument die steeds meer beroep doet op een makelaar, heeft die boodschap intussen begrepen", stelt BIV-voorzitter Luc Machon. "Maar laat dit ook een duidelijk signaal zijn voor de overheid, met wie het overleg de laatste maanden fors en op een constructieve manier werd opgedreven. De Vlaamse vastgoedmakelaardij toont zich bij deze een betrouwbare, professionele partner. Mét oog voor de consument."
Naast deze grootschalige EPC-controle wenst het BIV nog een stapje verder te gaan. Daarom vraagt BIV-voorzitter Luc Machon aan Vlaams minster van Wonen Freya Van den Bossche om de vastgoedmakelaars toegang te geven tot de EPC-databank voor panden waarvoor ze een concrete opdracht hebben.
Bij de recente controle stelde het Vlaams Energieagentschap eveneens vast dat het EPC in 95 procent van de eigenlijke controles aanwezig is op het moment dat een woning te koop of te huur wordt gesteld. Van de 3.312 tot nu uitgevoerde aanwezigheidscontroles, was er slechts in 142 dossiers geen EPC aanwezig (4,29%).
Meer informatie over de energierichtlijnen kan u hier vinden.
(bron: BIV)