Vlaamse regering en oppositie verdeeld over woonbonus bestaande leningen

mercredi 30 janvier 2013 09:41
Vlaamse regering en oppositie verdeeld over woonbonus bestaande leningen

“Wie van woonbonus geniet, zal die niet verliezen” 

De Vlaamse regering verzekert dinsdag dat wie nu al van een hypothecaire aftrek geniet, die niet zal verliezen wanneer de bevoegdheid naar de gewesten overgaat. "De Vlaamse regering verzekert, zoals bij de vorige staatshervormingen, dat de lopende engagementen door haar zullen nagekomen worden,” beklemtonen minister-president Kris Peeters (CD&V), minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) en minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA).

Gemaakte engagementen blijven

Volgend jaar wordt de bevoegdheid over de hypothecaire aftrek overgedragen aan de gewesten. In een advies aan de Vlaamse regering pleit de Woonraad nu voor een grondige afbouw van het systeem, ook voor de lopende leningen, maar daar is de Vlaamse regering niet mee akkoord. Vorig jaar beloofde de Vlaamse regering echter al niet te zullen raken aan die aftrek voor bestaande woonkredieten. Minister Van den Bossche benadrukt nu dat daar intussen niets aan veranderd is. "De Vlaamse regering zal niet terugkomen op gemaakte engagementen,” verzekert ze. "Het is onnodig dat mensen zich zorgen maken."

Ook Peeters en Muyters betreuren de ongerustheid. Ze herinneren eraan dat de Vlaamse regering "de woningbouw en vernieuwbouw fiscaal wenst te blijven ondersteunen, met haar bevoegdheden inzake belastingverminderingen en –kredieten.” Het advies van de Woonraad "is een advies van deze raad op eigen initiatief en bindt op geen enkele wijze de Vlaamse regering," onderstrepen de ministers nog.

Oppositie

In tegenstelling tot de Vlaamse regering vindt oppositiepartij Groen dat ook de hypothecaire aftrek voor lopende leningen tegen het licht gehouden moet worden. "Alles staat ter discussie,” reageren ondervoorzitter Elke van den Brandt en parlementslid Mieke Vogels in hun voorstellen voor een hertekend Vlaams woonbeleid na 2014. Groen volgt dinsdag dus in belangrijke mate het advies van de Vlaamse Woonraad. Die pleit voor een afbouwscenario voor de woonbonus, inclusief voor lopende leningen. Het moment waarop de woonbonus gewestmaterie wordt - vermoedelijk volgend jaar - is volgens de raad het uitgelezen moment om het instrument drastisch om te gooien.

Betaalbaar wonen

Ook de groenen willen het woonbeleid opnieuw focussen op het garanderen van een betaalbare en kwalitatieve woning voor iedereen. Ze willen daarvoor de woonbonus omvormen tot een inkomensgebonden en in de tijd beperkte subsidie voor de aankoop van een woning. Tegelijk moet er ook meer aandacht gaan naar het versterken van de huurmarkt, onder meer met een uitbreiding van de huursubsidies.

Om aan de nodige middelen te komen, wil de partij "alles ter discussie stellen". Ook de woonbonus voor reeds afgesloten hypothecaire leningen dus. In een nieuw groenboek met voorstellen om het woonbeleid na 2014 te heroriënteren, stelt Groen alvast een rugzakprincipe voor van 15 of 20 jaar, maar liefst niet langer. En de fiscale aftrek voor een tweede verblijf kan voor Groen meteen op de schop.

Hoe Vlaanderen zal omgaan met nieuwe hypothecaire leningen, ligt voorlopig nog open. "Dat zal afhangen van het compromis dat daarover bereikt wordt binnen de regering", klinkt het nog. Of de bevoegdheid deze legislatuur nog naar Vlaanderen zal overkomen, is bovendien nog maar de vraag.

(bron: Belga)

Les dernières nouvelles sur les biens immobilier dans votre mailbox?

Je prends note des conditions d'utilisations

Lisez plus de nouvelles sur ...