dinsdag 26 februari 2013 15:27

“Slim bouwen, levenslang comfort”
Als bouwer of verbouwer kan u in elke Vlaamse provincie sinds enkele jaren terecht bij een steunpunt voor duurzaam wonen en bouwen. Deze steunpunten verstrekken professioneel advies op maat over onder andere energie, materialen, mobiliteit en levenslang wonen. Een initiatief dat erg gesmaakt wordt, zo blijkt uit een recente enquête. 92 % van de mensen die een bouwadvies gevolgd hebben, zou het onmiddellijk aanraden aan familie en vrienden.
Vermindering CO2
Deze goed onthaalde adviezen leveren ook meteen een rechtstreekse bijdrage aan de reductie van de CO2 uitstoot in Vlaanderen. Particuliere bouwheren die het advies in de praktijk uitvoeren, zorgen in een jaar tijd bijvoorbeeld voor een reductie van de C02 uitstoot met 8000 ton. Die hoeveelheid CO2 uitstoot kan je vergelijken met pakweg 35 000 000 gereden autokilometers. De steunpunten zijn een initiatief van de Vlaamse overheid en de vijf provincies. In 2012 leverden ze samen bijna 2000 adviezen af.
Uit de recente enquête blijkt verder nog dat in 75% van de gevallen het om renovaties gaat, waarbij in de eerste plaats energiebesparende maatregelen aan bod komen, zoals hoe best te isoleren, welk verwarmingssysteem te kiezen en wat met ventilatie. Op de tweede plaats zijn de adviesvragers geïnteresseerd in een duurzaam materiaalgebruik, maar ook thema's als levenslang wonen en subsidies komen tijdens een adviessessie geregeld op tafel. Opvallend is dat de meeste mensen bouwadvies vragen om ecologische redenen en omdat ze een beter comfort wensen.
Energiefactuur
Financiële motieven zijn echter van minder belang. "Wie advies vraagt, wil het vooral goed doen en geen fouten maken", luidt de conclusie bij de adviseurs van de vijf steunpunten, "daarom dat ze onze adviezen zo appreciëren. In een moeilijk proces als het bouwproces hebben mensen graag een klankbord ". De bouwadviezen kunnen nochtans ook een forse winst opleveren: het uitvoeren van alle afgeleverde adviezen zorgt al snel voor een besparing van 2,8 miljoen euro op de totale energiefactuur van de 2000 geadviseerde gezinnen.
Naambekendheid
Ondanks de positieve reacties en potentiële winsten is het advies nog niet voldoende gekend bij het grote publiek, merken de adviseurs van de vijf steunpunten. Hierdoor vinden heel wat bouwheren de steunpunten te laat en worden kansen gemist. Best is om zo vroeg mogelijk in het (ver)bouwproces een afspraak te maken, voor dat de plannen definitief zijn. Want hoe vlugger je kiest voor duurzaam bouwen, hoe beter het eindresultaat zal zijn.
Om het advies beter bekend te maken en bouwers en verbouwers goed voor te bereiden, werd eind 2012 een nieuwe brochure gepubliceerd met als titel 'Slim bouwen, Levenslang comfort.
(bron: Belga)