dinsdag 09 april 2013 10:52

Uit de bouwbarometer, die elk kwartaal door Bouwunie wordt gepubliceerd, blijkt dat de bouwsector in het eerste kwartaal van 2013 een nieuw laagterecord heeft bereikt. 94,0 is nog een half indexpunt lager dan in het vierde kwartaal van 2012. Het is van het tweede kwartaal van 2011 geleden dat de bouwbarometer nog positief kleurde. Bouwunie concludeert hieruit dan ook dat de crisis nog steeds aanhoudt. Oorzaak van dit laagterecord is volgens de studie vooral te wijten aan het aangetaste vertrouwen van particulieren, bedrijven en overheden. Daarenboven heeft de afbouw van de investeringsstimuli de bouwbedrijven echt pijn gedaan. Ook reageert de bouwsector traditioneel later dan de andere sectoren op economische schommelingen, waardoor beterschap nog niet meteen in zicht is.
Neerwaartse spiraal
Zo blijft de bouwbarometer, die actuele informatie aanbiedt over de economie en de bouwsector, steeds maar neerwaarts evolueren. In maart behaalt hij met 94,0 indexpunten een nieuw, triestig laagterecord, ver onder de gezonde grens van 100,0 waar optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden. De bedrijfsleiders van de kleine en middelgrote bouwondernemingen zijn en blijven dus erg somber gestemd. Vooral over het werkvolume gaan heel wat negatieve stemmen op. Hun winstgevendheid wordt bijvoorbeeld aangevreten door de scherpere concurrentie en door de toename van de oneerlijke concurrentie van of met buitenlanders.
Uit de gekende studie blijkt verder ook nog dat de helft van de Vlaamse bouwkmo's nu minder werk heeft dan in december. Ook het slechte weer van de voorbije weken heeft daarin zeker een nadelige rol gespeeld. Vooral voor bedrijven die buitenwerken uitvoeren. Slechtst 18% heeft meer werk om handen dan in december en 36% ziet de toekomst somber in en verwacht een daling van het werkvolume. Ook de prijzen die aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, zijn volgens 41% van de bouwbedrijven gedaald. Ondertussen kampt de bouw nog altijd met een hoog aantal slechte betalers, terwijl 58% meer concurrentie ervaart. Meer dan vroeger gaat het hier om oneerlijke concurrentie, vooral door of via buitenlandse onderaannemers, schijnzelfstandigen en andere, al dan niet schimmige, constructies.
Methode studie
De Bouwunie bouwbarometer wordt sinds 1996 opgemaakt en is dé conjunctuurindicator voor de Vlaamse kmo bedrijven en zelfstandige ondernemers uit de bouwsector. De barometer wordt per kwartaal samengesteld aan de hand van een bevraging bij een representatief bouwbedrijvenpanel van 300 ondernemers. Waarden boven index 100 wijzen op een positief evoluerende conjunctuur, waarden onder index 100 wijzen op een negatief evoluerende conjunctuur.
Meer informatie over de bouwbarometer van het eerste kwartaal is te vinden via Bouwunie.
(bron: Bouwunie)