woensdag 03 oktober 2012 10:01

“Een duurzame oplossing is overtuigend”
De West-Vlaamse centrumstad Roeselare stond gisteren volledig in het teken van duurzame ontwikkeling. De stad kon namelijk uitpakken met een eerste private verkaveling waarbij de huizen worden aangesloten op het warmtenet van een afvalverwerker. Dat viel bij Vlaams minister van Energie en Wonen Feya Van den Bossche in de smaak en zij was dinsdag dan ook bij de koppeling van het warmtenet aanwezig.
Het project van milieuzorg Roeselare en Menen, ook wel Mirom genaamd, zal erin slagen om op jaarbasis het equivalent van 16 miljoen liter stookolie op te wekken via de verbranding van restafval. Momenteel levert Mirom met deze vrijgekomen energie al warmte aan diverse stadsdiensten en huizen en daar komt binnenkort nu nog de door projectontwikkelaars gerealiseerde verkaveling bij.
Energiezuinigheid
Op de site die Licht en Ruimte zal heten, komen 42 appartementen, 12 sociale woningen en 37 individuele woningen. Vlaams minister Van den Bossche is er van overtuigd dat dit een slim en creatief antwoord kan bieden op de vraag hoe mensen in de toekomst energiezuinig en betaalbaar kunnen wonen. Deze nieuwbouw in Roeselare kan door het leven gaan als de eerste in zijn soort en kan hierdoor op veel steun rekenen. “Het is een pioniersproject dat sneller en ambitieuzer is dan veel andere en dat nu al voldoet aan de eis om in 2021 energieneutrale woningen te voorzien. Dit is overtuigend: van hoe je waardeloos restafval verwerkt tot waardevol en duurzaam goed", zegt minister Van den Bossche.
(bron: Belga)