Eerste Vlaamse Community Land Trust in Gent

dinsdag 25 september 2012 10:03
Eerste Vlaamse Community Land Trust in Gent

“Model voor collectieve landeigendom” 

Begin 2013 wordt in Gent de eerste Vlaamse Community Land Trust opgericht. Dat is een vastgoedformule die de aankoop van de woning en de grond scheidt, waarbij de woning naar de koper gaat en de grond door een 'trust' wordt aangekocht. Het model is eind de jaren zeventig in de VS ontstaan.

Community Land Trusts (CLT) zijn organisaties die betaalbare woningen voor mensen met een laag inkomen produceren, op eigendomsgrond van de gemeenschap. Dat gebeurt via een systeem waarbij er een scheiding voorkomt tussen de landeigendom en de eigendom van de woning. Dat CLT staat garant voor een model voor collectieve landeigendom en een coöperatief beheer van woningen. Het systeem, dat tot doel heeft om eigendommen te verwerven ten gunste van de gemeenschap, is al aanwezig in Londen en Brussel en naar hun voorbeeld gaat men in Gent van start met deze oprichting.

Gentse Trust

Een dertigtal organisaties, de stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen tekenden een jaar geleden een charter voor de oprichting van een CLT. Ondertussen werd onderzocht welke rechtsvorm en welk organisatiemodel daarvoor in aanmerking komt. De resultaten van dat voorbereidende werk, en een voorbeeld uit Londen en Brussel, worden woensdagnamiddag 26 september voorgesteld op een studiedag in Gent. 

Rechtsvorm

Naar aanloop hiervan werd er verder onderzocht of een coöperatieve dan wel een stichting het beste organisatiemodel is. "Een coöperatieve heeft als voordeel dat men het geld van de markt haalt en met een aandeelhoudersstructuur democratisch georganiseerd is, maar toch kan die geen leningen aangaan", verduidelijkt Kris Dom van Samenlevingsopbouw Gent enkele pro's en contra's. "Een stichting heeft dan weer geen aandeelhouders en verliest een stuk democratische inspraak, maar kan wel veel makkelijker schenkingen krijgen en is zeer veilig."

De ambitie is om over vijf jaar 30 tot 35 CLT-woningen te realiseren. Wat de locaties betreft behoren onder meer een oude champignonfabriek in Sint-Amandsberg en een pastorij en klooster aan de Heilig Hartkerk tot de mogelijke opportuniteiten. 

(bron: Belga, Wordpress)


Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...