maandag 20 juli 2015 11:00
image
Je kent het wel: je vindt je droomhuis, maar de locatie is niet ideaal. En in je favoriete buurt vind je geen enkele woning die aan je verwachtingen voldoet. Die frustraties zijn nu verleden tijd. Want je kan een huis ook gewoon verplaatsen.
Vooral in de Verenigde Staten zijn er gespecialiseerde bedrijven die niets anders doen dan huizen verplaatsen. Ze tillen de huizen van hun fundering en plaatsen ze op een andere locatie.
Waarom?
Er zijn verschillende redenen waarom een gebouw verplaatst wordt: een historische schat redden, een woning redden van overstromingen of aardverschuivingen, het juiste huis op de juiste locatie plaatsen, of tijdelijk om een kelder of fundering te plaatsen.
Oorsprong
Het meest inspirerende verhaal rond het verplaatsen van woningen is dat van de Britse May Savidge en haar ontzagwekkende doorzettingsvermogen. May werd geboren in armoede. Toen ze oud genoeg was, werd ze ten huwelijk gevraagd door een oudere man. Voor ze met hem kon trouwen, stierf hij. Enkele jaren later kocht ze een woning om het te renoveren.
Zes jaar later kreeg ze echter bericht van de gemeente dat haar woning moest worden afgebroken om plaats te maken voor de aanleg van een nieuwe weg. In plaats van toe te geven, brak ze haar huis eigenhandig af, steen per steen, tegel per tegel. De stukken verhuisde ze meer dan 150 kilometer verder, waar ze 23 jaar lang haar droomwoning wederom opbouwde. Ze stierf net voor ze de klus kon klaren, maar haar nicht maakte het werk af. Het huis is nu een monument ter nagedachtenis van haar doorzettingsvermogen.
Kostprijs?
Terug naar vandaag. Is dat qua prijs wel de moeite waard? Afhankelijk van de complexiteit van de klus, kost een verhuis tussen 25.000 en 150.000 euro. Of het de investering waard is, hangt af van de besparingen die je doet door geen nieuwe woning te bouwen. En natuurlijk ga je een woning niet verplaatsen als je niet helemaal verliefd bent op de woning en op de nieuwe locatie. Wat maken kosten dan nog uit?
Risico
Een woning verhuizen is nooit zonder risico. Wegen hebben vaak obstakels, zoals putten, bovengrondse elektriciteitsleidingen en oneffenheden. Staat je grond ergens in the middle of nowhere? Neem dan zeker een goede verzekering. De kans dat je woning zonder barsten aankomt is vrij klein. De gespecialiseerde firma's onderzoeken wel de route die de woning moet volgen en zorgen voor een minimum aan hindernissen.
Is deze vorm van verhuizen mogelijk in België. Jazeker, maar niet over lange afstanden. De staat van onze wegen maakt zo'n verhuis extra uitdagend en risicovol.
(Bron: realestate.msn.com)